Introduktion til wordpress hastighedsoptimering
Hvis du driver et WordPress-websted, er du sikkert interesseret i hastighedsoptimeringsteknikker. Et hurtigt websted er afgørende for at levere en god brugeroplevelse, og det kan også hjælpe din placering i søgemaskinerne. WordPress er en fantastisk platform til dit websted, men hvis den ikke er optimeret til hastighed, vil du opleve mindre trafik og højere afvisningsrater. I dette blogindlæg vil vi diskutere, hvordan du kan hastighedsoptimere dit WordPress-websted ved hjælp af plugins og caching. Vi vil også give tips til, hvordan du kan forbedre din servers ydeevne og mindske indlæsningstide.
WordPress hosting
Det første skridt til at udføre wordpress hastighedsoptimering er at vælge en pålidelig hostingudbyder. En god host har servere, der er optimeret til WordPress og kan håndtere store trafikbelastninger. De vil også tilbyde funktioner som caching og CDN’er, som yderligere kan forbedre din hjemmesides hastighed. Hvis du ikke er bekendt med hostingverdenen, skal du vide, at WordPress-hostingabonnementer findes i mange forskellige former og størrelser.
I den ene ende har du delte hostingplaner, som tillader flere websteder at blive hostet på én server – dette er ideelt for begyndere, fordi det er meget billigere end andre muligheder. Men hvis et andet websted på din server modtager meget trafik, bruger I begge de samme ressourcer. Etablerede websteder med meget indhold og store mængder regelmæssig trafik bør overveje at købe et dedikeret, VPS- eller administreret hostingabonnement fra en troværdig udbyder. Disse planer vil give nok serverressourcer til at klare den øgede efterspørgsel og samtidig opretholde gode loadtider. Hvis du leder efter et hostingfirma eller skifter til et andet, kan du tjekke vores liste over foreslåede hostingfirmaer.
Godt WordPress tema
En anden faktor, der kan påvirke hastigheden på dit websted, er det WordPress-tema, du bruger. Nogle temaer er meget tunge og bruger en masse kode, hvilket kan gøre dit websted langsommere. Selv om det er fristende at vælge et tema med mange funktioner og et imponerende design, skal du huske, at disse faktorer vil bidrage til et langsommere websted.
Vælg hellere et simpelt tema med kun de vigtigste funktioner til dine sider. Du kan altid tilføje yderligere funktionaliteter senere hen via custom code, brugerdefineret CSS eller plugins, hvis du ønsker det.
Ryd op i dine plugins
Hvis du bruger mange plugins på dit WordPress-websted, kan det være med til at gøre det langsommere. Selvom plugins er gode til at tilføje yderligere funktioner og funktionalitet til dit websted, kan de også tilføje uhensigtsmæssig kode og kode, som ikke er nødvendig. Hvis du ikke bruger et plugin regelmæssigt, bør du overveje at deaktivere eller slette det. Specielt hvis det er et plugin som yder en simpel funktion, som evt. kan erstattes med en simpel kode eller lign. Desuden er nogle plugins ikke godt kodet og kan forårsage konflikter med anden WordPress-kode, hvilket resulterer i fejl. Hvis du bruger mange plugins, er det en god idé at teste dit websted regelmæssigt for fejl.
Billedeoptimering til WordPress
Billederne på dit WordPress-websted kan også påvirke hastigheden. Store billeder kan øge din indlæsningstid, og de kan også øge dit båndbreddeforbrug. En måde at optimere billederne på dit websted på er at bruge et filformat, der er komprimeret, som f.eks. JPEG eller WebP. JPEG-komprimering er tabsgivende, hvilket betyder, at nogle af billeddataene går tabt for at reducere filstørrelsen. Dette kan resultere i en vis forringelse af billedkvaliteten, men det er normalt ikke mærkbart for det menneskelige øje. På den anden side er WebP et tabsfrit komprimeringsformat, hvilket betyder, at der ikke går nogen billeddata tabt i komprimeringsprocessen. Dette resulterer i mindre filstørrelser, men billedkvaliteten er normalt identisk med den oprindelige.
Du kan også bruge et plugin som WP Smush, Imagify eller EWWW Image Optimizer til automatisk at optimere dine billeder for dig. Disse plugins vil komprimere dine billeder ved hjælp af enten JPEG- eller WebP-komprimering, afhængigt af hvilket format der giver mindre filer.
Tjek gerne den her video ud.
Caching til wordpress hastighedsoptimering
En af de bedste måder at forbedre hastigheden på dit WordPress-websted på er at bruge caching. Caching gemmer en kopi af dit websteds statiske filer – som CSS-filer og billeder på serveren, så de ikke skal downloades, hver gang en bruger besøger dit websted. Dette kan drastisk reducere dine siders indlæsningstider, især hvis du har mange statiske filer på dit websted.
Der findes mange forskellige caching-plugins til WordPress, og de fungerer alle lidt forskelligt. På samme tid er der også mange sorte får når det kommer til caching plugins. Nogle populære caching-plugins er WP Rocket, WP Super Cache og W3 Total Cache. Disse plugins installerer en cache på din server og fortæller browsere som Chrome og Firefox, at de skal bruge denne cache i stedet for at downloade alle dit websteds filer, hver gang nogen besøger dit websted. Dette kan resultere i et betydeligt fald i sidens indlæsningstider – nogle gange med helt op til 50%.
Reducer og kombiner dine filer
En anden måde at reducere indlæsningstiden på din side på er ved at reducere dine CSS- og JavaScript-filer til miniformat – også kaldt minificering. Det betyder, at alle unødvendige tegn fjernes fra koden, f.eks. mellemrum og kommentarer. Dette kan reducere filstørrelsen med op til 50 %.
Ved at kombinere dine CSS- og JS-filer kan du reducere indlæsningstiden for din side. Når dit websted har flere CSS- eller JS-filer, skal browseren foretage yderligere requests for at hente hver enkelt fil. Dette kan forlænge indlæsningen af din side, især hvis du har mange filer.
Host ikke dine videoer lokalt
Hvis du har videoer på dit WordPress-websted, frarådes det, at du hoster dem på din egen server. Det kan nemlig bruge en masse ressourcer og gøre dit websted langsomt. Host og upload i stedet dine videoer på en tredjepartstjeneste som YouTube eller Vimeo, og integrer/implementer dem derfra på dit websted.
Lazy load billeder og videoer
Nu, hvor vi har snakket om både billeder og video, er der erndnu et område som er væsentligt at italesætte. Lazy loading er en teknik, der udskyder indlæsningen af indhold, indtil der er brug for det. Så i stedet for at indlæse alle billederne på en side, når den først indlæses, indlæses kun de billeder, der er synlige for brugeren. Efterhånden som brugeren scroller nedad på siden, indlæses flere billeder – det samme er gældende for videoer og diverse iframes.
Dette kan gøres på mange forskellige måder. Bl.a. igennem brugen af plugins og standard HTML attributer.
Få styr på din database
Din WordPress-database kan blive overfyldt med tiden. Det sker, når du installerer og afinstallerer plugins, og når du foretager ændringer på dit websted. Når dette sker, kan din database blive ineffektiv og gøre dit websted langsommere Der er mange måder at rydde op i din WordPress-database på. Du kan gøre det manuelt via phpMyAdmin, eller du kan bruge et plugin som WP-Optimize. Disse plugins rydder op i din database og får den til at køre mere effektivt.
Brug en CDN til WordPress
Et Content Delivery Nertwork (CDN) er en samling af servere forskellige steder rundt om i verden. Når du bruger et CDN, gemmes dine statiske filer som billeder, CSS og JS på disse servere. Når nogen besøger dit websted, får de så disse filer serveret fra den server, der er tættest på dem, hvilket kan forbedre din indlæsningstid. Dette er særdeles effektivt, hvis du har besøgende fra flere steder i verden.
For at blive lidt klogere på, hvad en CDN er, se evt. den her video med CloudFlare:
Mindsk eksterne scripts
Hvis du bruger mange eksterne scripts på dit WordPress-websted, f.eks. Facebook Pixel, Google Tag Manager, Hotjar, Google Analytics osv. kan det have en negativ indvirkning på indlæsningstiden på din side. Det skyldes, at hver gang nogen besøger dit websted, skal de hente disse filer fra en ekstern server – hvilket kan tage noget tid. Derfor vær selektiv i, hvad du bruger og, hvis du har nogle scripts som ikke er nødvendige længere. En af fordelene ved at bruge Google Tag Manager er, at det giver dig mulighed for at tilføje sporingsscripts som Facebook Pixel og Google Analytics uden at gøre dit websted langsommere. Dette skyldes, at scriptsene indlæses eksternt fra Google Tag Manager i stedet for fra dit websteds server. Så hvis du bruger mange sporingsscripts på dit websted, kan det være en stor hjælp at bruge Google Tag Manager til at reducere indlæsningstiden.
Konklusion
Optimering af hastigheden på dit WordPress-websted er afgørende for at give en god brugeroplevelse og forbedre din placering i søgemaskinerne. I dette blogindlæg har vi diskuteret nogle af de bedste måder at opnå dette mål på. Vi har talt om at vælge en god hostingudbyder, bruge et simpelt tema, rydde op i dine plugins og optimere dine billeder
Vi håber, at disse oplysninger har været nyttige og vil hjælpe dig med at forbedre hastigheden på dit WordPress-websted. Der er mange andre måder at optimere hastigheden på dit WordPress-websted på. Disse er blot nogle af de mest effektive metoder. Ved at implementere blot et par af disse tips kan du se en betydelig forbedring af dine siders indlæsningstider.
Har du brug for hjælp, kan du altid kontakte os. Se mere om wordpress hastighedsoptimering